Amed Büyükşehir Belediyesi anadil hizmetleri kapsamında bir ilke daha imza atttı. Belediye, dili Kürtçe olacak bir çocuk kreşi açıyor. Kreşte ilk etapta 35 çocuk Kürtçe üzerine eğitimler alacak
Türkiye'de Kürtlere yönelik asimilasyon ve ret zihniyeti devam ederken, yasaklamalara karşı Kürt dilinin gelişimi ile ilgili atılan adımlara bir yenisi daha eklendi. Amed Büyükşehir Belediyesi'nin eylül ayında Kayapınar'daki Dicle Kent Villaları'nda açağı çocuk kreşinde, çocuklara Kürtçe eğitim verilecek. Kürtçe kreşin Amed'de bir ilk olacağını belirten Belediye Başkanvekili Hafize İpek, çocukların anadilde eğitilmesinin önemli bir çalışma olacağını söyledi.
Eğitim dili Kürtçe olacak
Türkiye'de Kürt diline yönelik yasakçı yaklaşım her yönü ile devam ederken, yasaklamalara karşı Kürt dilinin gelişimi ile ilgili atılan adımlara bir yenisi daha eklendi. Amed (Diyarbakır) Büyükşehir Belediyesi eylül ayında Kayapınar ilçesinde bulunan Dicle Kent Villaları'nda açağı çocuk kreşinde çocuklara Kürtçe eğitim verecek.
Hazırladıkları projeye ilişkin konuşan Amed Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hafize İpek, kreşin kentte ilk olma özelliği taşıması açısından önemli bir çalışma olduğunu vurguladı. Bir yıllık çalışma sonucu projelerinin hayata geçtiğini belirten İpek, Kreşimize 3-6 yaş arası çocukları kabul edeceğiz. Eğitim dili tamamen Kürtçe olacak. Ayrıca kreşte çalışacak personeller ile ilgili Kürtçe kriterimiz olacak. Kürtçe olan müfredatımızı hazırlarken müfredatımıza uygun yardımcı ders kitaplarımız da olacak. Yani çocuk örneğin orada iki kere ikinin dört ettiğini Kürtçe öğrenecek' dedi. Çocukların pedagoji gelişimini olumlu yönde etkileyecek tüm çalışmaların bilimsel olduğunu aktaran Hafize İpek, kreşin ilk olmasının yanı sıra başka çalışmalara da ışık tutacağını vurguladı.
Kreş projesi bir ilk
Eğitim görecek çocuk sayısının ilk etapta 35 civarında olacağını bildiren İpek, Pedagojik anlamda çocukları ileriye taşıyabilecek ve çocuklar kendi anadil ve kültürüne yabancı olmayacak. Çocukların kendi dil ve kültürüyle eğitimini ileride tamamlayabilmesinin alt yapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Şimdiden çok heyecanlanan çocuklar var. Çok heyecanlanan ailelerimiz var. Bu projemizin Diyarbakır için yeterli olmadığını biliyoruz. Fakat bunu yeterli düzeye getirmek amacıyla çalışmalarımız devam edecek' diye konuştu. Birçok ailenin evlerinde Kürtçe konuştuğunu, çocukların da bu dille büyüdüğünü belirten İpek, çocukların okula başlamasıyla birlikte yabancı bir dille karşılaşmalarının, sorunlara neden olduğunu söyledi.
Asimilasyona set çekiyoruz
Bu sorunun zamanla asimilasyona ve Kürt kültürüne yönelik soykırıma neden olduğunun altını çizen İpek, herkesin kendi dilinde rüya görme, hayal kurma ve eğitim görme hakkının olduğunu ifade etti. İpek, şöyle dedi: 'Bizler bu yönlü çalışmalarla asimilasyonun önünde bir set oluşturmaya çalışıyoruz. Ancak bu seti oluşturmanın tek yolu çocuklara dilini kullanabilecek pratik alanlar yaratabilmektir. Çocuklarımızın bir kitabı Kürtçe daha rahat okuyabileceği ve anlayabileceği olanaklar yaratmak lazım.
Kaynak: AMED / DİHA