BES: Savaş bütçesi istemiyoruz

BES: Savaş bütçesi istemiyoruz

DİYARBAKIR- Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi üyeleri, Maliye Bakanlığı bütçesinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldüğü saatlerde Diyarbakır Vergi Dairesi önünde "Savaşın, rantın, yoksulluğun bütçesi derhal geri çekilmelidir" sloganıyla eylem yaptı. BES üyeleri, kamu çalışanlarının başta ücret olmak üzere bütün haklarının özgür toplu pazarlık süreciyle belirlenmesini ve AKP Hükümeti'nin KESK ile derhal yeniden toplu sözleşme masasına oturmasını istedi.

Eylemde "Savaşa ranta değil emekçiye bütçe", "AKP yoksulluk demektir", "Maliye emekçileri bütçe istiyor", "AKP savaş ve baskı demektir", "Yaşasın sendikal mücadelemiz", "İnsanca yaşanacak temel ücret istiyoruz", "Vergide adalet istiyoruz" yazılı dövizler taşınırken KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Haber-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Sait Baran, çıkarılan bütçenin savaşın ve rantın bütçesi olmaması için alanlarda olacaklarını belirtti.

Ardından BES Şube Başkanı Mehmet Karaaslan basın metnini okudu. AKP Hükümeti'nin 10 yıldır halktan ağır vergiler topladığını belirten Karaaslan, AKP'nin bu vergilerle kendi otoriter, baskıcı ve sömürücü düzenini inşa etmeye çalıştığının altını çizdi.

Çıkarılmak istenen bütçenin sömürü bütçesi olduğunu ve adının da AKP bütçesi olduğunu söyleyen Karaaslan, "Emekçileri yoksulluğa, halkı kamu hizmetlerinden yoksunluğa terk eden savaşın, rantın bütçesi derhal geri çekilmelidir" dedi.

Karaaslan taleplerini şöyle sıraladı:

-Bütçenin hazırlanmasında demokratik süreçler işlemeli, sendikalar, demokratik kitle örgütleri bütçe hazırlık süreçlerinde yer almalıdır. Kamuda reform adı altında gündeme getirilen yasalar geri çekilmeli, sosyal devleti ve demokratikleşmeyi güçlendiren, emekçilerin haklarını geliştirici yeni bir reform için, sendikaların ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla çalışmalar başlatılmalıdır.

-Vergi kaçırmayı özendiren ve ödüllendiren, yüksek gelir gruplarının lehine olan vergi aflarına son verilmelidir. Gelir dağılımında adaletsizliğe neden olan vergi gelirleri içindeki dolaylı vergilerin payı azaltılmalıdır.

-Kamu emekçilerinin maaşlarının vergi dilimi artışından etkilenmemesi sağlanmalıdır.

-Her ne ad altında olursa olsun, kamu emekçilerine verilen tüm ek ödemeler emekli aylığına yansıtılmalıdır.

-Kamu harcamaları toplumsal yarar doğrultusunda yükseltilerek bütçe şekillendirilmelidir. Büyüme ve istihdamı arttırmak için kamunun yatırımcı niteliği hatırlanmalıdır. Eğitime ve sağlığa ayrılan pay ihtiyaçlar çerçevesinde yeniden belirlenerek artırılmalıdır.

-Sağlıkta tasarruf ölümdür! "Sağlıkta Dönüşüm Programı" adı altında sürdürülen yıkım politikaları durdurulmalıdır.

-Kamu hizmetlerinin eşit, ücretsiz, nitelikli ve herkese ulaşılabilir olması sağlanmalıdır.

-Silahlanma, şiddet ve savaş politikalarına dayanan bütçe anlayışından vazgeçilmelidir.


Etkin Haber Ajansı / 26 Kasım 2012 Pazartesi, 13:33