Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nda asker intiharları gündeme geldi. Başkan Üstün, "son 10 yılda şehitten çok intihar olduğunu" söyledi. Şüpheli vakalar ise Komisyon'da konuşulmadı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nda bugün "asker intiharları" gündeme geldi. Komisyon'da askeri yetkililerce "intihar" olarak rapor edilen vakalar değerlendirilirken, şüpheli vakalara ilişkin iddialar ve şikayetler üzerinde durulmadı.
Asker Hakları Platformu adına sunum yapan Doç. Dr. Tolga İslam, Nisan 2011'de askerhaklari.com sitesini kurduklarını ve buraya gelen şikayetleri dosya haline getirdiklerini belrterek, "Bizim basit bir derdimiz var; zorunlu askerlik devam edecekse, bu askerlerin kötü muameleye uğramamasının sağlanması lazım. Derdimiz, 20 yaşında, savunmasız, haklarını nasıl savunacağını bilmeyen insanlara yardımcı olmak" dedi.
Bir yılda 432 şikayet başvurusu aldıklarını söyleyen İslam, kötü muamelenin intihar, kalıcı fiziksel hasarlar ve akıl sağlığının bozulması gibi sonuçlara yol açtığını vurguladı. İslam, "İntihar konusunda adım atılmayan her dakikadan hepimiz sorumluyuz. Sadece dün iki intihar haberi geldi. Sadece 2012 yılında 43 intihar vakası var. Bu açıklanan rakam, daha fazla olduğunu düşünüyoruz" dedi.
"Son 10 yılda 934 er ve erbaş intihar etti"
Mersin milletvekili (BDP) Ertuğrul Kürkçü, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) intiharların Türkiye geneline göre on kat fazla olduğunun altını çizerek, "Bunu düşünmemiz lâzım. Bu savuşturulabilir, geçiştirilebilir bir şey değil. Gençlerin intihara böyle sürüklenmesine ne biz, ne TSK kayıtsız kalabiliriz" dedi.
Kürkçü, cinsel yönelim tartışmasının da kaçınılmaz olarak TSK'nın gündeminde olduğunu belirterek, "Eşcinsellikle ilgili hak koruyucu mekanizmalar TSK'ya da aynen aktarılmalı" dedi.
Adıyaman milletvekili (AKP) Mehmet Metiner ise, "İntihar meselesinin spesifik olarak incelenmesi gerekiyor. Orduda toplumdan fazla intihar varsa, bu bilim adamları tarafından da incelenmeli" ifadelerini kullandı.
Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, son 2.5 buçuk yılda 175 er ve erbaş, son 10 yılda ise toplam 934 er ve erbaşın intihar ettiğini belirterek, "Son 2,5 yılda iç güvenlik olaylarında 233 şehit, son 10 yılda ise 818 TSK personeli şehit olmuş. Son on yılda intihar olayları şehit sayısını geçmiş durumda. Bu rakamlar kabul edilemez. Bunun üzerine hep birlikte gidilmesi lâzım" dedi.
Diyarbakır milletvekili (AKP) Oya Eronat ise, "Askerlik yaşı yükseltilemez mi?" diye sordu ve "18, 20 yaşındaki insanları çocuk görüyoruz. Eski olgunluklar yok. Toplum, hayat, bakış açısı değişti" dedi.
Kaynak: http://www.imc-tv.com/haber-meclis-insan-haklari-komisyonunda-asker-intiharlari-gundeme-geldi-5706.html#ixzz2DY8rgB13