Türk-İş'in hesaplamasına göre, Kasım ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı geçen aya göre değişim göstermeyerek 958 TL ve yoksulluk sınırı 3 bin 121 TL oldu.
Türk-İş, Kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
AÇLIK SINIRI 958 LİRA, YOKSULLUK SINIRI 3 BİN 120 LİRA
Buna göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı olarak bilinen, sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı 958,03 lira oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 120,61 lira oldu. Açlık ve yoksulluk sınırında geçen yıla göre herhangi bir değişim olmadı.
Önceki aya göre fiyat artışı olmamasına karşın, son bir yılda mutfağa gelen ek yük 31 lira oldu. Ailenin yaşam maliyeti ise bir önceki yıla göre 102 lira arttı. Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırı 927 lira ve yoksulluk sınırı 3 bin 18 lira olarak hesaplanmıştı.
Gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 3.39 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 6.71 olarak hesaplandı.
Türk-İş, asgari ücretin halen 739,79 lira olduğuna dikkat çekerek, dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık harcama tutarının ele geçen asgari ücretin dört katından fazla olduğunu belirtti.
BİR AİLENİN YAŞAM MALİYETİ 102 LİRA ARTTI
Kasım itibariyle bir önceki aya göre fiyat artışı olmamasına karşın, son bir yılda mutfağa gelen ek yük 31 lira oldu. Ailenin yaşam maliyeti ise bir önceki yıla göre 102 lira arttı. Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırı 927 lira ve yoksulluk sınırı 3.018 lira olarak hesaplanmıştı.
Kasım ayı itibariyle ?mutfak enflasyonu?ndaki değişimin incelendiği araştırmada, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı, ekim ayına göre değişmedi ancak yılın on bir ayında gıdada artış oranı yüzde 1,88 oldu.
Gıda harcamalarında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,39 artış yaşanırken, on iki aylık ortalama alındığında ise yüzde 6,71 oranında artış gerçekleşti.
Gıda harcaması çalışmasında temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında gözlenen değişim şöyledir:
Süt, yoğurt, peynir grubunda; bazı süt markalarında fiyat artışı gözlendi, yoğurt fiyatı genelde aynı kalırken, peynir fiyatında -yaşanan rekabetin etkisiyle- sürekli değişkenlik görüldü. Markalarına göre bazılarının fiyatı düşerken bazıları yükseldi. Bu grubun harcamaları mutfak giderini ?düşük de olsa- yükseltti.
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; kurban bayramı sonrasında et ve sakatat ürünleri (ciğer, böbrek vb) fiyatlarında bir değişiklik görülmedi, tavuk fiyatı biraz geriledi. Balığın bollaşması ve piyasada çeşitliliğin artmasıyla birlikte, özellikle hamsi ve istavrit gibi ucuz ve tüketimi fazla olan balığın da etkisiyle gerileyen fiyatları mutfak harcamasını biraz rahatlattı. Geçtiğimiz ay fiyatı 33 kuruşa gerileyen yumurtanın adeti bu ay 31 kuruş olarak hesaplandı. Bakliyat ürünlerinin (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) fiyatları bu ay yine değişmedi.
Her dönem olduğu gibi, yaş sebze-meyve grubu mutfak harcamasındaki değişimi en fazla etkileyen unsur oldu. Bu gruptaki fiyat değişimi bu ay mutfak harcamasını olumlu yönde etkiledi. Yaş sebze-meyvenin ağırlıklı ortalama kilogram fiyatı ise 2,47 lira olarak hesaplandı. Sebze fiyatı bu ay gerilerken meyve fiyatı değişmedi.
Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bulgurdaki düşük tutarlı artış dışında bu ay herhangi bir fiyat değişikliği tespit edilmedi. Ancak, yılbaşından geçerli ve eş zamanlı olarak ?halk ekmek? fiyatındaki artışa paralel fırınlarda da zam olacağı beklentisi piyasada gözlendi.
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı ve margarin ile zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı -genel olarak- bu ay değişmedi. Siyah zeytin ile yeşil zeytin fiyatı da aynı kaldı. Benzeri biçimde, şeker, bal, reçel, pekmez, tuz, salça fiyatı da değişmedi. Baharat ürünleri (kimyon, nane, karabiber, vb) bu ay zam gördü, ancak bunun mutfak harcamasına etkisi düşük tutarda oldu. Yağlı tohum ürünleri (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) fiyatı aynı kaldı. Çay ve ıhlamur fiyatı da bu ay değişmedi.?
DÖRT KİŞİLİK BİR AİLENİN YAPMASI GEREKEN AYLIK HARCAMA ASGARİ ÜCRETİN DÖRT KATINDAN FAZLA
Araştırmada bugün asgari ücretin 739,79 lira olduğuna işaret edilerek, bu tutarın daha çok bekâr işçi üzerinden hesaplandığına dikkat çekildi. Çalışanın sosyal durumuna göre ?asgari geçim indirimi? uygulandığını hatırlatan Türk-İş, bekâr bir işçinin eline asgari ücret olarak 739,79 lira geçerken; evli, iki çocuklu ve eşi çalışmayan bir işçinin eline ise asgari ücret olarak 773,03 lira geçtiğini vurguladı. Araştırmada dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık harcama tutarının ele geçen asgari ücretin dört katından fazla olduğunun altı çizildi.
Dört kişilik bir ailenin geçimi için ele geçen aylık 773 liralık asgari ücretle sadece ?bir hafta? insan onuruna yakışır geçim şartları sağlanabileceğinin belirtildiği araştırmada, yapılacak ?enflasyon artışı kadar ücret zammı?nın var olan yoksulluğun sürdürülmesi anlamına geldiğine dikkat çekildi.
EmekDünyası.Net/ETHA-Sol