DİYARBAKIR- Muharrem ayı yas-ı matem orucunun sona ermesi nedeniyle Diyarbakır'da aşure etkinliği düzenlendi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi'nce ''yas-ı matem'' orucunun sona ermesi nedeniyle dernek binası önünde düzenlenen etkinlik, Bismil Türkmenhacı Köyü Alevi dedesi Hasan Baykut'un aşure kazanını kepçeyle karıştırarak okuduğu duayla başladı.
İLK KEZ ETKİNLİK DÜZENLENDİ
PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman, açılışta yaptığı konuşmada, Diyarbakır'daki Aleviler olarak bu yıl kurulan cemevinde ?yas-ı matem? orucunun sona ermesi nedeniyle ilk kez etkinlik düzenlediklerini söyledi.
Bir sözlü inanç ve kültür olan Alevi inancına göre, Muharrem orucu, yas-ı matem orucu ve aşure geleneğinin, insanlık tarihine kanlı olarak damgasını vuran Kerbela katliamından bugüne kadar var olan Alevi geleneği olduğunu belirten Koluman, ''Kerbela vakası, Aleviler için yüz yıllardır tekrarlanan bir acı demektir. Kerbela katliamı bir iktidar kavgası değildir. Mazlumla zalimin, haklıyla haksızın ezen ile ezilenin kavgasıdır. Bu kavga o gün başladı ama bitmedi. Bin 300 yıldır devam etmektedir'' dedi.
KAYA: KERBELA BİN YILDIR UNUTULMADI
Alevi Bektaşi Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kaya da Kerbela'nın tarihsel bir olay olduğunu, Alevi'lerin bu olayı bin yıldır unutmadığını ve unutmayacağını ifade ederek, Kerbela'nın haksızlığa, zulme karşı bir başkaldırı olduğunu söyledi. Aleviliğin tarihsel gelişimine değinen Kaya, Alevilik kimliğinin hala tanınmadığını savundu.
Kaya, Türkiye'nin tüm dinamikleri, Kürtler, Türkler, Aleviler, demokratlar ve sosyalistlerinin bin yıl önce olduğu gibi bir araya gelerek kader birliği yapması gerektiğini belirterek, ''Ülkeye demokrasi gelmesi için mücadele edeceğiz, etmeliyiz. Başka çaremiz yok. Çünkü Alevilerin istediği eşit özgür bir ortam ancak o zaman sağlanır'' diye konuştu.
Çorum Alevi Dedesi Ali Güzel Erbaş ise Kerbala'nın insanlık tarihinin önemli mihenklerinden birisi olduğunu kaydetti. Etkinlikte daha sonra dernek üyelerinden bir grubun semah yapması ve deyiş seslendirmelerinin ardından derneğe ait mutfakta 40 gönüllü kadın tarafından, 75 kilo dövme buğday, 35 kilo badem, 35 kilo fındık, 30 kilo ceviz, 25 kilo üzüm, 150 kilo şeker, ikişer kilo elma, hurma, kayısı, incir, 5 litre süt, birer kilo fasulye ve nohudun pişirilmesiyle hazırlanan aşure, katılımcılara ikram edildi. Etkinlik, Birlik Cemi'nin düzenlenmesiyle sona erdi.
ETHA