112 çalışanları zor koşullarda çalışıyor

112 çalışanları zor koşullarda çalışıyor

DİYARBAKIR- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren 112 Acil Servis?te yaşanan sorunlarla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Sağlık Müdürlüğü bahçesinde yapılan ve zor koşullarda çalışıyoruz denilen açıklamada, "Emek sömürüsüne son", "Alo Ben 112, Duyan Var mı", "Fiziki koşullar düzeltilsin", "Artık Yeter!!!" dövizleri taşındı.


ZOR KOŞULLARDA ÇALIŞIYORUZ


SES Şube Başkanı Hülya Alökmen Uyanık, Diyarbakır 112?nin, günlük 10-15 bin çağrıyı karşılayan, 300-400 arası vaka çıkışı yapan ve neredeyse her gün il dışı sevk hizmetlerini yerine getiren bir konumda olduğunu hatırlatarak, "Kısıtlı personel sayısı, yetersiz fiziki mekân ve eksik teknik donanım ile zor koşullarda çalışma yürütülmektedir. Bugüne kadar yaşanan sorunlara ilişkin yaptığımız görüşmelerde, sorunların değişimine dönük bir adım atılmadığı gibi yaşanan sorunların faturası biz çalışanlara yüklenmek istenmektedir" dedi.

112 çalışanları olarak resmi tatil, hafta sonu tatili, gece ve gündüz demeden zorlu koşullarda hizmet verdiklerini belirten Uyanık, "Özellikle Diyarbakır?ın bölge illerinin neredeyse tümüne hitap etmesinden kaynaklı yoğunluğu oldukça fazladır. İl dışı hasta sevklerinin oldukça fazla yaşandığı ve her gün il dışı sevklerin olduğu bir yerdir. Aynı şekilde, toplumsal olayların yoğun yaşandığı bir il olmasından kaynaklı da çalışanların çalışma yoğunluğu artmaktadır" dedi.


'İDARE KEYFİ TUTUMLAR SERGİLİYOR'


Uyanık, yaşanan çalışma yoğunluğuna karşın, idarenin yasal boşluklardan yararlanarak keyfi tutumlar sergilediğini, eksik mesainin tamamlaması gerekçesiyle fazla çalıştırma uygulamalarını gerçekleştirmek için yoğun çaba harcandığını, bundan kaynaklı çalışma barışının bozulduğunu ifade etti ve "yasal boşlukların düzenlenmesi için gerekli mevzuat değişikliğinin yapılması gerektiğini" dile getirdi.

Uyanık, ayrıca konuşmasında, "Hukuk dışı bir şekilde 112?de 4 farklı mesai uygulaması söz konusudur. Sağlık sorunlarından kaynaklı durum bildirir raporu alan arkadaşlarımız cezalandırılmak sureti ile gündüz mesaiye çekilmektedir. Geri kalan personel ise hem 16 saatlik hem 24 saatlik hem de mesai tamamlama adı altında 8 saatlik mesai uygulamasına tabii tutulmaktadır. Çalışma sisteminin karmaşıklığı; çalışanların aile düzenini olumsuz etkilemekte, insan hayatı ile doğrudan ilişkili olan biz sağlık çalışanlarını huzursuz ve gerginlik altında çalışmaya maruz bırakmaktadır. Yaşanan bu sorunlardan kaynaklı oluşabilecek hataların sorumluluğu mevcut idari yapıya ait olacaktır" dedi.


'FAZLA MESAİ VE İCAP PARALARI ÖDENMİYOR'


Fazla mesai ödememek için doktor ve paramedik arkadaşlarımızın, icap nöbetleri kaldırıldığını, ihtiyaç olması durumunda çağırılacakları ve o şekilde ek bir ücret ödeneceğinin belirtildiğine de dikkat çeken Uyanık, "Yani çalışanlar mesai dışı zamanlarında da sürekli çağrılmayı bekleyecekler ve ancak görevlendirme çıkarsa ücretlendirilecekler" dedi.

Kitlesel katılımın sağlandığı açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapılarak Hükümetin sağlık politikaları protesto edildi.


etha