Köprü ve otoyolların özelleştirmesi ihalesinde en yüksek teklifi 5 milyar 640 milyon dolarla koç Holding-Malezyalı UEM ve Gözde Girişim verdi. İhale komisyonunun talebi üzerine konsorsiyum ihale bedelini 5 milyar 720 milyon dolara çıkardı.
Üç buçuk yılda kamuya 2,1 milyar dolar gelir getiren köprü ve karayollarının satışından Özelleştirme İdaresi, 6 milyar dolarlık gelir elde etmeyi hedefliyordu. Ancak satış bedeli bunun bile altında kaldı.
Köprü ve karayollarının işletmesi Rekabet Kurumu ve Danıştay'ın onayından sonra, 25 yıl boyunca özel sektöre devredilmiş olacak.
1975 kilometrelik özelleştirme
İhale, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda olan, yapım, bakım, onarım ve işletimini üstlendiği, bağlantı yolları ile birlikte, Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, Gaziantep-Şanlıurfa, İzmir-Çeşme, İzmir- Aydın, İzmir ve Ankara Çevre otoyolları ile Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu ve bunlar üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıkların işletme hakkının devrini kapsıyor. İhale ile özelleştirilmesi gerçekleştirilen köprü ve otoyolların toplam uzunluğu 1975 kilometre.
(soL-Ekonomi)