Diyarbakır'da, Sağlıkta Dönüşüm programı kapsamında TOKİ tarafından yaptırılan ve 3 yıl önce hizmete giren 600 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi sorunlarla boğuşuyor.
19:25
Binanın yapımındaki fiziki sorunlar ve eksiklikler nedeniyle her yağmur yağdığında drenaj sisteminin olamaması nedeniyle hastane sular altında kalırken, hastanenin 21 asansörünün büyük kısmı ise can ve mal güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle servis dışı bırakıldı. Diyarbakır Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Doç.Dr.Muhammed Güzel Kurtoğlu, yaşanan sorunlar nedeniyle tespit davası açtıklarını ve konuyu Bakanlığa rapor ettiklerini belirterek, öncelikle asansör sorununu çözmek için ihale yapacaklarını söyledi.
Diyarbakır'da yaklaşık 100 milyon harcanarak Sağlıkta Dönüşüm programı kapsamında yaptırılan 600 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, sorunlarla boğuşuyor. Bölgenin en büyük hastanesi olarak TOKİ tarafından yaptırılan ve 3 yıl önce hizmet vermeye başlayan hastanenin yağmur drenaj sisteminin olmaması ve izolasyonun yapılmaması nedeniyle her yağmur yağışında hastane adeta sulara gömülüyor. Yağmur yağışı sırasında hastanenin dışında ve otoparkında biriken yağmur suları hastanenin alt katılı basarken, buradaki su seviyesinin bazen yaklaşık 1.5 metreyi bulduğu belirtildi. Yağmur yağışı ile sular altında kalan hastanenin alt katında yağmur suları duvarları aşındırırken, uzmanlar sorunun çözülmemesi durumunda bu sıkıntının ana taşıyıcı kolonları etkileyeceği ve uzun vadede ciddi sorunlara yol açacağını belirtiler.
Hastanede yaşanan sorunlar su basılması ile sınırlı kalmazken, hastanedeki yaklaşık 20 asansörün büyük kısmı ise can ve mal güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle Kayapınar Belediyesi ve Bilim Teknoloji il müdürlüğü tarafından kapatılarak servis dışı bırakıldı. Asansör kuyularının yağışlı havada sular altında kalması ve asansörlerde son 1.5 yılda 5 kazanın meydana gelmesi nedeniyle asansörlerin kapatılması hasta ve hasta yakınlarını da çileden çıkartıyor. Hastane yönetimi yeni asansör alımı ile ihaleye çıkılacağını açıklarken, şu anda kaçılan bir kaç asansörün ise sadece hastalara hizmet vereceğini bunun dışında doktor, hemşire ve sağlık personellerinin dahi bu asansörlere binmesini yasakladı.
TOKİ tarafından yaptırılan ve her gün birlerce hasta ve ziyaretçilerin geldiği hastanenin eksikliklerine rağmen ilgili firmadan teslim alındığı, ve Acil kısmındaki yoğun bakım ve yanak ünitesinin ise projeye uygun yapılmaması nedeniyle bir yıl önce yıktırılarak 2.5 milyona yeniden yaptırıldığın da belirtildi.
Diyarbakır Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Doç.Dr.Muhammed Güzel Kurtoğlu, yaşanan sorunlar nedeniyle tespit davası açtıklarını ve konuyu Bakanlığa rapor ettiklerini belirterek, öncelikle asansör sorununu çözmek için ihale yapacaklarını söyledi. Doç.Dr.Kurtoğlu, drenaj sistemi olmadığı için yağmur yağdığında hastanenin alt katının yağmur suları altında kaldığını bununda ciddi sorunlara yol açtığını söyledi. Konu ile ilgili geçmişteki yönetimler döneminde de defalarca yazışmalar yapıldığını ve sorunun çözümü için hem asansörler hem de hastanenin fiziki yapısı ile ilgili tespit davası açıp Bakanlığı bilgilendirdiklerini söyledi. Bakanlığın konu ile ilgili yakından ilgilendiğini ve asansörler için ekipler gönderdiğini anlatan Kurtoğlu, faaliyette olan az sayıdaki asansöre sadece hastaların binmesi içen talimat verdiklerini de söyledi.
Dha
Dha