Diyarbakır'da Kürtçe felsefe atölyesi açıldı

Diyarbakır'da Kürtçe felsefe atölyesi açıldı
Kürtçe'nin felsefe alanında yaygınlaşması amacı amacıyla Felsefeciler Derneği Diyarbakır Şubesi, 4 hafta sürecek "Felsefe, Bindestî û Çiruskîzm" konulu atölye çalışması başlattı

Felsefeciler Derneği Diyarbakır Şubesi, Kürtçe'nin felsefe alanında yaygınlaşması amacıyla ilk Kürtçe felsefe atölyesi olan "Felsefe, Bindestî û Çiruskîzm" konulu atölye çalışmasını Sümerpark Sosyal Hizmetler binasının 1 Nolu Toplantı Salonu'nda başlattı. 4 hafta sürecek olan atölye çalışmasına konuşmacı olarak Yazar Renas Jiyan katılırken, atölyeye DTK Daimi Meclis Üyesi Seydi Fırat, DTK Daimi Meclis Üyesi Osman Özçelik ve çok sayıda dernek üyesi katıldı. Atölyenin açılış konuşmasını yapan Felsefeciler Derneği Diyarbakır Şubesi yöneticisi Davut Yeşilman, Kürtçe'nin felsefe alanında kullanımı ve bunun yaygınlaştırılması amacıyla Kürtçe felsefe atölyesi başlattıklarını ve bu atölye çalışmasını 4 hafta sürdürmeyi planladıklarını belirterek "Biz dilimizi artık felsefe alanında da kullandığımız için çok gururluyuz" dedi.

Ardından söz alan Renas Jiyan ise Kürtçe'nin artık felsefe alanın da kullanılması gerektiğini ve felsefenin anadil üzerinde büyük etki yarattığını belirterek, "Biz artık Kürtçe'nin felsefe dili olmasını istiyoruz. Eğer biz dilimizin egemenlerin etkisinden kurtarmak istiyorsak anadilimiz ile felsefe yapmalıyız" dedi. Jiyan, Kürtlerin uğradığı asimilasyona dikkat çekerek, "Türkiye'de felsefe ve sosyolojinin gelişmemesinin nedeni felsefe ve sosyolojinin egemenlerin etkisinde olmasıdır. Bu egemenliği 12 Eylül darbesiyle, cezaevi ve mahkemeler yada savaş ile yapmadılar. Bu egemenliği ve asimilasyonu, sistemin okul ve camileriyle yaptılar. Bugün kimse kalkıp camilerde veya okullarda Kürtlerin ezilmişliğinden yada asimilasyonundan bahsetmiyor. Zaten bu asimilasyonu da bu tür yerlerde yaptılar" dedi. Jiyan, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını cevapladı.