3. Uluslararası Gençlik Filmleri Festivali başladı

3. Uluslararası Gençlik Filmleri Festivali başladı

Dengê Bavê Min (Babamın Sesi) adlı film, Altın Koza Film Festivali ve Cannes Film Festivali jürisinden sonra 3. Uluslararası Gençlik Filmleri Festivali kapsamında Amed'de izleyicilerle buluştuğu festivalde Koma Netewi ve Defzen, Pınar Aydınlar ve Grup Düşbaz ezgilerini barış için söyledi.

25-28 Mart tarihleri arasında Amed'de "Barış" şiarıyla düzenlenecek olan Uluslararası Gençlik Filmleri Festivali Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapılan açılışın ardından başladı. BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Dengê Bavê Min filminin yönetmeni Zeynel Doğan'ın da katıldığı festivalin ilk gün programında Koma Netewi ve Defzen, Pınar Aydınlar ve Grup Düşbaz ezgilerini barış için söyledi.

Festival ekibi adına açılış konuşmasını yapan Bekir Gülmez, mevcut siyasi iktidarın başta sinema olmak üzere bir çok noktada müdahale ettiğini söyledi.

"Türkiye ve Suriye üzerinde süren kirli bir savaş var" diyerek bu nedenle festivalin 3'üncü yılında barış temasını kullandıklarını ifade eden Gülmez, sınırda süren bu kirli savaştan Antakya'nın birebir etkilendiğini belirttiği konuşmasında, Amed ise festivalin ana noktası olduğunu kaydetti.

Açılış konuşmasının ardından Koma Netewi ve Defzen Kürtçe ve Türkçe ezgilerle sahne aldı. Koma Netewi ve Defzen'in ezgileriyle halayların çekildiği festival kapsamında BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü yaptığı konuşmada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Amed Newroz'unda gönderdiği mesaja dikkat çekti.

Bu yılki festivalin içinde bulunulan süreçten kaynaklı önemine değinen Kürkçü, "Şimdi sırtımızı savaşa, yüzümüzü barışa döndük ilerliyoruz" dedi. "Bugün geleceğe daha güvenle bakmamızı sağlayan bu durumu taçlandırılmasında muazzam bir mücadele ağını örenlerin sonsuz payı var. Onların karşısında saygıyla eğiliyorum" diye konuşan Kürkçü, yeni bir atmosfer kurulmasında Kürdistan halkı ve Türkiye devrimcilerinin iç içe mücadele verdiğini ifade etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Türk devleti arasında süren görüşmeler ve barış sürecinin son 40 yılın en büyük hadisesi olduğunu söyleyen Kürkçü, "Öcalan çağrısıyla Türkiye tarihine milat koydu" dedi. Kürkçü, sürecin ezen ve ezilenler arasında kan dökmeden yürütülecek bir mücadeleye kapı açtığını ve mücadelenin devam edeceğini belirttiği konuşmasında, "Kürdistan'ta esen bu barış rüzgarını Türkiye'nin her yerine taşımak gibi bir görevimiz var. Mücadele artık sadece Kürdistan'da değil Türkiye'de Ortadoğu'da da kazanım olacak bir yol haritasına dönüştü" diyerek mücadelenin çok coğrafyalı olarak devam edeceğini kaydetti.

Festivale ilişkin olarak da görüşlerini belirten Kürkçü, "Sinema en önemli anlatımlarından birisidir" ifadesini kullandı.

Samsun Öğrenci Kolektifi adına söz alan Volkan Altunkaya ise, Türk cezaevlerinde bulunan tutsaklara, polis cinayetlerine ve devlet eliyle işlenmiş katliamlara dikkat çekerek, "Biz barışı ezilen halklardan bekliyoruz. Biliyoruz ki gerçek barışı halkların direnişi getirecektir. Biliyoruz ki onurlu bir barış ancak ve ancak padişah özentisine başkaldıranların elleri üzerinde yükselecektir. Barış bu topraklara ancak direnişle gelecek" diye konuştu.

HDK heyetine yönelik Karadeniz'de gerçekleştirilen ırkçı saldırılara da işaret eden Altunkaya, "Bakmayın bir avuç çapulcunun yaptıklarına. Biz Karadeniz'in kardeşliğini getirdik" dedi.

Konuşmaların ardından Grup Düşbaz ve Pınar Aydınlar'ın sahne aldığı ve halayların çekildiği coşkulu festivalin ilk gününde yönetmenliğini Zeynel Doğan'ın yaptığı Dengê Bavê Min (Babamın Sesi) adlı film, Altın Koza Film Festivali ve Cannes Film Festivali jürisinden sonra Amed'de izleyicilerle buluştu.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Dengê Bavê Min filminin yönetmeni Zeynel Doğan'ın da katıldığı festivalin ilk gün programında Koma Netewi, Defzen, Pınar Aydınlar ve Grup Düşbaz ezgilerini barış için söyledi.

Yola çıktığı 2010'dan buyana gençliğin sesi olan ve geçen yıl "Yasak" temasıyla sansüre meydan okuyan festivalin dört günlük programı ise şöyle:

26 Mart 2013

Sümerpark Sosyal Yaşam Merkezi

Kadın filmleri özel gösterimi

13.00 – Söyleşi – Figen Aras (Ceren Kadın Derneği)

14.15 – Yoldan Çıktık

15.15 – Tiyatro Gösterimi ve Arbane

16.00 – Ölüm Elbisesi - Kumalık

17.05 – Dilberlerin Düğünü

17.30 – Ekmek ve Güller

19.30 – Kadının Fendi

Cegerxwin Kültür ve Sanat Merkezi

16.00 – Simurg

17.45 – Uçurtmayı Vurmasınlar

19.45 – Kısa Film Seçkisi (İro do ye - Defter)

Diyarbakır Evi

20:00 – Önce Kadınlar Yürüyecek

20.30 – Söyleşi – Metin YEĞİN - Şarkılarla Yakın Tarih

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu

17.30 – Büyük Diktatör

19.45 – Kısa Film Seçkisi (Gerayiş - Küpeli)

Sülüklü Han

20.00 – Abluka

27 Mart 2013

Dicle Fırat Kültür Merkezi

15.00 – Hunger

17.00 – Sonbahar

18.45 – 19 Ocak’tan 19 Ocak’a Neler Değişti? (Hrant Dink Belgeseli)

19.45 – Dersim ‘38

Cegerxwin Kültür ve Sanat Merkezi

16.00 – Devrimci Gençlik Köprüsü

17.50 – Dalga

19.50 – “ODTÜ Ayakta” Belgeseli

20.30 – Red

Diyarbakır Evi

20.00 – Selam’ın Annesi

20.30 – Sarhoş Atlar Zamanı

22.00 – Ben Geldim Gidiyorum

Sülüklü Han

19.00 – Dom

19.35 – Korkoro

21.25 – Tepenin Ardı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu

17.00 – Av Su Mai

17.45 – Kısa Film Seçkisi

18.30 – Kısa Film Seçkisi (Küpeli – Gerayiş - Defter)

28 Mart 2013

Cegerxwin Kültür ve Sanat Merkezi

16.00 – Yol

18.15 – Dr. Strangelove

20.00 – Ben Geldim Gidiyorum

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu

14.00 – Bu Son Olsun

16.00 – Veritas: Harward’ın Gizli Tarihi

17.30 – Pippa’ya Mektubum

18.45 – Arna’nın Çocukları

anf