‘Emeğimize, onurumuza geleceğimize sahip çıkıyoruz’

‘Emeğimize, onurumuza geleceğimize sahip çıkıyoruz’

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi, "Emeğimize onurumuza geleceğimize sahip çıkıyoruz" sloganıyla başlattığı eylem programı çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Diyarbakır İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

‘Emeğimize onurumuza geleceğimize sahip çıkıyoruz’

DİYARBAKIR- Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi, "Emeğimize onurumuza geleceğimize sahip çıkıyoruz" sloganıyla başlattığı eylem programı çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Diyarbakır İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

BES İşyeri Temsilcisi Deniz Güneş yaptığı açıklamada, talepleri yerine getirilinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. Bugün Türkiye genelinde büro emekçilerinin yine alanlarda olduğunu belirten Güneş, AKP Hükümeti'ni uyardı, "Taleplerimize kulaklarınızı tıkamayın; büro emekçilerinin mücadelesinin karşısında duramayacaksınız. Yandaş sendikanız Büro Memur Sen'i artık SGK emekçileri de daha iyi tanıdı. İlgili sendikadan kitlesel istifaların artarak devam ettiği bir süreçte büro emekçilerinin onurlu sesi BES yine alanlarda, bundan sonrada alanlarda olmaya devam edecek" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i de uyaran Güneş, kamu emekçilerini itibarsızlaştıran açıklamalarından vazgeçmesini istedi, çalışma koşullarını yakından görmesi için işyerlerine davet etti.

İş güvencelerinden asla vazgeçmeyeceklerini söyleyen Güneş, "Performans uygulamalarına boyun eğmeyeceğiz. Rotasyon uygulamalarına dur diyeceğiz!" dedi.

Güneş taleplerini şöyle sıraladı:
"666 Sayılı KHK'nın neden olduğu hak kayıpları iade edilmeli, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığında çalışan müfettişlere ödenen ikramiyeler tüm çalışanlara ödenmelidir.
Genel olarak kamu çalışanları yoksulluk sınırı altında yaşamaktadır. Konfederasyonumuz tarafından hesaplanan yoksulluk sınırı olan 3 bin 481 TL taban aylık olarak tüm kamu çalışanlarına verilmelidir.
Diğer kamu çalışanlarında olduğu gibi SGK çalışanlarının da emekli olduğunda maaşları yüzde 50-60 oranında azalmaktadır. Bu nedenle emekliliği hak ettiği halde ekonomik ihtiyaçlarından dolayı çalışmak zorunda kalan binlerce SGK emekçisi bulunmaktadır. Bu sebeple maaş dışında SGK emekçilerine ödenen diğer ücretler emekli aylığına dâhil edilmelidir.
Tüm atama ve yer değiştirmelerde kıdem ve liyakat ilkesine uyulmalı, merkez müdürü ve müdür yardımcısı kadroları için sınavlar açılmalı.
Kurum içi yükselme (şeflik ve memurluk) sınavlarında puanlama usulü kaldırılmalı, hizmet yılı ve eğitim durumu uygun olan herkesin sınava girebilmesinin önü açılarak sınav sonucuna göre atamalar yapılmalıdır.
İcra memurluğu ve sosyal güvenlik denetmenliği gibi kadrolara yapılacak sınavlara kurum içerisinden alımlar yapılmalıdır.
Merkezlerde uygulama birliği sağlanmalıdır.
Her türlü yüz okuma, kamera, turnike ve sigara saatleri gibi mobbing uygulamalarına son verilmelidir.
Tüm merkez müdürlüklerinin fiziki ortamları düzeltilmeli, çalışma koşulları iyileştirilmeli, çalışanların ulaşım ve yemek sorunları çözülmelidir.
50 ve üzeri personel çalışan tüm merkezlerde kreş açılmalı ve yeteri kadar lojman sağlanmalıdır.
İş yoğunluğunun azaltılabilmesi için zorunlu mesai uygulamaları yerine yeni kadrolu ve güvenceli personel istihdam edilmelidir.
Engelli personelin durumlarının iyileştirilmesi ve engel durumlarına uygun işlerde çalıştırılmaları sağlanmalıdır.
Her türlü keyfi ve ayrımcı uygulamalara son verilmelidir.
Özelleştirme uygulamalarına son verilmeli, kurum tarafından kaliteli ve ücretsiz hizmet anlayışı esas alınmalıdır.
Vatandaş odaklı çalışma sonucu memurlar üzerinde uygulanan soruşturmalara, baskılara, son verilmelidir."

ETHA