Diyarbakır'da ICOMOS/ICOFORT toplantısı

Diyarbakır'da ICOMOS/ICOFORT toplantısı

Uluslar arası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) ile Uluslar arası Savunma Yapıları ve Askeri Miraslar Bilimsel Komitesi (ICOFORT) Diyarbakır'da toplanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla ?Diyarbakır Kalesi ve Tarihi Şehri? başlıklı ICOMOS/ ICOFORT toplantısı düzenleniyor. Toplantıda uluslararası deneyim paylaşımlarında bulunulacak. Uluslar arası teknik elemanlardan oluşan sivil bir örgüt olan Uluslar arası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) 26 bilimsel komiteden oluşuyor. UNESCO'ya kültürel miraslar konusunda danışmanlık yapan Konsey'in 110 üye ülke 7500'ü aşkın üyesi bulunuyor. ICOMOS içindeki bilimsel komitelerden biri olan ICOFORT ise savunma yapıları uzmanlarından oluşuyor. UNESCO, savunma yapıları için ICOFORT uzmanlarına başvuruyor.

Her yıl bir şehirde toplantı düzenleyen ICOFORT  toplantıları hem bilimsel bir sempozyum hem de komitenin yıllık toplantısı niteliğini taşıyor. 2006'da Chanel Adaları, 2007'de Ferrol ve Krakow, 2008'de Kebek ve 2012'de Floransa'da düzenlenen toplantılar sonrasında ICOFORT Türkiye'de ilk defa Diyarbakır'da toplantı düzenleniyor. 2013 Diyarbakır toplantısına 15 farklı ülkeden katılacak 35 uzmanın yanı sıra Türkiye'den de alanında uzman kişiler katılacak.

11-12 Nisan tarihlerinde Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi B Salonu'nda düzenlenecek toplantının ilk günü açılış konuşmaları olacak. Açılış konuşmalarını Diyarbakır Kalesi ve Surlar Alan Başkanı Nevin Soyukaya, ICOFORT Başkanı Milagros Flores, ICOMOS TR Milli Komitesi Genel Sekreteri Doç.Dr.İclal Dinçer, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Dinçer yapacak.

12 Nisan Cuma günü Oturum Başkanlığının Nevin Soyukaya'nın  yapacağı ilk oturumda yapılacak sunumların konu başlıkları şöyle olacak:  Dicle Üniversitesi Coğrafya Bölümü Doç.Dr Sabri Karadoğan ?Doğal Peyzaj Unsurları ve Yerleşme Etkileri Açısından Diyarbakır Kenti ve Yakın Çevresi?, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doç Dr Aslı Erim Özdoğan ?Tarih Öncesinden Gününmüze Diyarbakır?, Montpellier III Paul Valery Üniv.Roma Tarihi Bölümü Doç.Dr. Martine Assenat ?Amida'daki Roma Dönemine ait Zenginlikler?, Büyükşehir Belediyesi imar ve Şehircilik Daire Başkanı Murat Alökmen ?Suriçi Koruma Amaçlı İmar Planı?,  Diyarbakır Valiliği Kültür ve Turizm Proje Birimi Koordinatörü Mustafa Temel ?Cazibe Merkezleri Destekleme Programı?, Diyarbakır Kalesi ve Surları UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetimi Birim'nden Nejla Akat Akdemir ?Diyarbakır Genel Tanıtımı ve UNESCO Alan Yönetimi Süreci?, Dicle Üniversitesi Mmiarlık Bölümü'nden Yard.Doç. Neslihan Dalkılıç ?Diyarbakır Surlarının Tespit ve Belgelenmesi Çalışmaları?

Oturum Başkanlığını ICOMOS Türkiye Milli Komitesi Yedek Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay'ın yapacağı ikinci oturumdaki sunumlar ise şöyle olacak: ICOFORT İtalya Fiorenzo Meneghelli, Andrea Meneghelli ?Brescia Kalesi'nin İyileştirilmesi İçin Master Plan?, ICOMOS Yunanistan Dr.Qurania Vızyınou ?Kaleli Alan ve Tarihi Kentsel Gelişim:Atina Örneği?, ICOMOS İtalya Genel Sekreteri Prof. Dr. Teresa Colletta ?Akdeniz Surlu Liman Şehirleri Kuleli ve Burçlu Yapıların Korunmaıs ve Yeni Kullanımlar İçin Rezervasyonu?, ICOFORT ABD Debora Marcella Rehn ?Birleşik Devletlerde Sur Koruması ve Sunumu, Seçilen Uygulamaların Durumu Üzerine Genel Değerlendirme ve Rapor?, ICOFORT Polonya Lidia Koleta Klupsuz ?Polonya'daki Surlu Kentlerin Korunması? , ICOMOS Yunanistan Konstantinos Katsıgıannıs, Georgia Katsıgıannıs, Maria Oıkonomou ?Kale Kent Bölgelerinin Turizm Tanıtımı?, ICOMOS Yunanistan Dr. Eleni Korka ?Somut Olmayan Kültürel Miras ve Miken Surları?



Kaynak : http://www.diyarinsesi.org/haber/diyarbakirda-icomosicofort-toplantisi-40284.htm#ixzz2Q5rnzr21