Sağlıkta yaşanan şiddete dikkat çekmek amacıyla iş bırakan sağlık emekçileri, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin önünde eylem yaptı.
Dağkapı semtinde bulunan Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan eyleme KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Haber-Sen Genel Sekreteri Ferhat Apsun ile KESK Diyarbakır Şubeler Platformu üyeleri de eyleme katılarak greve destek verdi.
Burada basın açıklaması yapan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Kemal Karataş, sağlık çalışanlarının şiddeti sadece hasta yakınlarından görmediğini kaydetti.
'BÖYLE SAĞLIK SİSTEMİ OLMAZ'
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin temel nedeninin hükümetin sağlık politikaları olduğunu belirten Karataş, "Böyle sağlık sistemi olmaz" dedi. Mevcut koşullarda iyi hekimlik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, teknisyenlik yapılamayacağını söyleyen Karataş, bu koşullarda nitelikli sağlık hizmeti verilemeyeceğini vurguladı.
Yaptıkları eylemlerin temel amaçlarının sağlık sistemindeki yanlışlıklara "dur" demek ve sağlık emekçilerinin sorunlarına dikkat çekmek olduğunu söyleyen Karataş, "Halkımıza daha iyi bir sağlık sistemi sunabilmek için; halkımızı verdiğimiz bu mücadelede yanımızda olmaya, hükümeti, şiddeti doğuran, emekçileri ve halkı mağdur eden bu sistemi ortadan kaldırmaya, işkolundaki sağlık meslek örgütleri olarak birlikte çözüm üretmeye davet ediyoruz" diye konuştu.
KESK Genel Başkanı Lami Özgen, sağlık alanında yaşanan sorunlara ilişkin 90'lı yıllardan bu yana mücadele yürüttüklerini belirtti. Özgen, yaşanan sorunların ülke gündeminden bağımsız olmadığını kaydederek, KESK olarak verdikleri sendikal ve demokrasi mücadelesinin sürdüğünü, demokratik hak ve taleplerini her koşulda ifade edeceklerini ifade etti.
Eylem atılan sloganlar ile sona erdi.
SAĞLIKÇILAR ERGANİ'DE DE İŞ BIRAKTI
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ergani temsilciliği üyeleri de iş bıraktı.
Ergani Devlet Hastanesi bahçesinde açıklama yapan Dr. Hamza Aktaş, son yıllarda sağlıkta artan şiddet olaylarını eleştirerek, "Hasta ve hasta yakınlarının şiddeti; Bakanlığın, hükümetin ve idarecilerin dil ve üslubu, uygulanan sağlık politikalarının etkisi, mobbing, atanmışların ve seçilmişlerin uyguladığı şiddet, işyerlerinde kadrolaşmaya bağlı olarak çalışanlar üzerinde hegemonya kurma amaçlı baskı, ifade ve örgütlenme özgürlüğü karşısında sürgün, soruşturma, gözaltı ve tutuklamalar ya da siyasal şiddetler. Ya bilmediklerimiz ve ya açıklanamayanlar? Biz sadece hasta yakınlarının şiddetini görmüyoruz. Sistemin de şiddetini görüyoruz" diye konuştu.
'SORUNLAR SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMINDAN KAYNAKLI'
Yaşanan sorunların Sağlıkta Dönüşüm Programı'ndan kaynaklandığını söyleyen Aktaş, "Tüm bunların sonucunda bozuk bir sağlık sistemi, tedavi olamayan hastalar, çalışanlara yönelmiş öfke ve şiddet var! Böyle sağlık sistemi olmaz. Bu şartlarda, iyi hekimlik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, teknisyenlik yapılmaz! Nitelikli sağlık hizmeti verilmez! Üzgünüz/kırgınız, bizi şiddetle karşı karşıya getiren bu sisteme karşıyız. Haklarımızın, halkımızın ve çocuklarımızın sağlık hakkı için bugün hizmet veremiyoruz" dedi.
Sağlık emekçileri, açıklamayı "Şiddete son" sloganıyla sona erdirdi.
etha