Madımak katliamı Diyarbakır'da kınandı

Madımak katliamı Diyarbakır'da kınandı
Madımak katliamı Diyarbakır'da kınandı
Madımak'ta katledilenleri yürüyüşle anan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şubesi, Sivas katliamının yüz yıllık devlet zihniyetinin sonucu olduğunu ve bu zihniyetin sistematik bir şekilde devam ettiğini dile getirdi.
00:38

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi, 2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Oteli'nin yakılması sonucu katledilen 35 kişiyi anmak ve katliamı protesto etmek amacıyla Sanat Sokağı'ndan Koşuyolu Parkı Yaşam Anıtı önüne kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe, İHD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu, 78'liler Diyarbakır Girişimi, Eğitim Sen, HDK Kadın Meclisi, EMEP, ESP, MEYA-DER, TKP ve çok sayıda yurttaş katıldı. "2 Temmuz 1993 Sivas Madımak katliamı, unutmadık, unutturmayacağız", "Acının dili rengi olmaz", "Sivas'ı unutma unutturma" pankartlarının açıldığı yürüyüşte, "Madımak utanç müzesi olacak", "Zaman aşımı kararını tanımıyoruz", "Madımak katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur", "Ateşi bulanlar utandı yakanlar utanmadı" dövizleri taşındı. Sık sık "Sivas'tan Roboski'ye adalet istiyoruz", "Ethemler burada katiller nerede", "Devlet baktı katiller yaktı" sloganları atıldı. Gençlerin yürüyüş sırasında ellerindeki sazları havada tutarak yürümesi dikkat çekti. 

Yaşam Anıtı önünde basın açıklaması yapan PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman, Sivas'ın hala devam ettiğini ve yandıkça herkesi yakacağını söyledi. Sivas'ta ortaya çıkan katliamın yüz yıllık devlet politikaları sonucu olduğunu söyleyen Koluman, bu politikaların değişmeyerek devam ettiğine vurgu yaptı. Madımak katliamının insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu dile getiren Koluman, insanlığa karşı işlenen suçları unutturmaya çalışmanın, insanlığa karşı işlenen suçun bir benzeri olduğunu ifade etti. AKP iktidarının bir devlet geleneği olarak uyguladığı devlet politikaları sonucu Türkiye'de yaşayan toplumları kimliksizleştirdiğini belirten Koluman, "Bununla tek din yaratmak istiyor. Selçuklu ve Osmanlı'dan devralınan ve cumhuriyet tarihi boyunca Koçgiri, Dersim, Maraş, Malatya, Sivas, Çorum, Gazi ve Madımak'ta sürdürülen katliamların devamı olan ve tarihte Alevi katliamcısı olarak anılan Yavuz Sultan Selim'in adının İstanbul'da yapılan 3'üncü köprüye verilmesi devlet politikasıdır" diye konuştu.

'Türkiye'de inkar politikası sistematik devam ediyor'

Türkiye'de egemen devlet zihniyetin kabul ettiği resmi kimlikten farklı olan etnik ve inançsal kimlikleri inkar eden zihniyetin sistematik olarak devam ettiğini söyleyen Koluman, bunun en açık örneğinin 13 Mart 2012 tarihinde Madımak katilleri için verilen zaman aşımı kararı olduğunu belirtti. Koluman, son olarak Gezi Parkı direnişini selamlayarak, "Bizler Madımak katliamının 20'nci yılında canlarımızı anmak için Sivas'a yürüyoruz. 1 Temmuz'da cemevi önünde saat 22.00'da araçlar kalkacak. Katılmak isteyen bütün canlar cemevine kayıt yapabilir" dedi. 

Konuşmaların ardından, katliamda yaşamını yitirenler için Yaşam Anıtı önünde sazın etrafında mumlar yakılarak, şiirler okundu. Şiirlerden sonra semah dönen gençler yaşamını yitirenler anısına türkü söyledi.