Baraj yüzde 1'den 24'e nasıl çıkarılır?

09.10.2012 21:42

İSTANBUL- DİSK Araştırma Dairesi, SGK Aralık 2011 İstatistikleri ile Çalışma Bakanlığı İstatistikleri Aralık 2011 verileri üzerinden hazırladığı Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'na ilişki raporu açıkladı.

Raporda, tasarı için "İşçinin örgütlenme iradesine sivil darbe" ifadesi yer alırken, yasanın toplu sözleşmeler için değil, toplu sözleşme hakkını tümden ortadan kaldırmak için çıkarıldığı belirtildi.

Rapora göre, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nda yer alan yüzde 3 barajı ile 6 milyon 298 bin işçi, yani tüm kayıtlı işçilerin yüzde 57'si için Toplu İş Sözleşmesi (TİS) hayal olacak. 7 işkolunda yetkili sendika olmayacak. Kayıtlı işçilerin yüzde 26'sı ise tek sendika tercihine mahkum olacak.


BARAJ İSTATİSTİK OYUNLARI İLE YÜZDE 24 OLUYOR


Rapora göre mevcutta yüzde 10 olan ve yeni taslakta yüzde 3 olacağı belirtilen işkolu barajı istatistik oyunları ile yüzde 24'e yükseliyor. Raporda, bu durumun nedeni şöyle açıklandı:

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yerine aynı bakanlığa bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu istatistiklerinin esas alınmasından ötürü 2 katına çıkan işçi sayısı

-Sendika üye sayılarının sadece dörtte birinin geçerli sayılacak olması.

Raporda, sektör birleşmeleri nedeniyle de bazı işkollarında barajın daha da yükseleceği belirtildi.

Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı'na göre, sendikaların üye sayısını 5 yıl içinde 10 kattan fazla artırarak 90 bin üyeye ulaşmak zorunda olduğu hatırlatılan raporda, "Sendikalaşma oranlarının barajlar ve yetki sorunları nedeniyle sürekli olarak azaldığı bir süreçte, mevcut yapıyı koruyan düzenlemeler üye sayılarında ciddi bir artış beklemek mümkün değildir" denildi.


BU İŞKOLLARINDA YETKİLİ SENDİKA KALMAYACAK


Rapora göre, tasarı bu haliyle yasalaşırsa; yüzde 3 barajla ticaret, büro, eğitim, sağlık, ulaştırma, turizm, inşaat, basın, liman, ardiye ve depoculuk faaliyetlerinde çalışan işçiler için toplu sözleşme yetkisine sahip sendika kalmayacak.

Bu, kayıtlı işçilerin yüzde 57'si, yani 6 milyon 297 bin işçi için fiili olarak toplu sözleşme yasağı anlamına geliyor.


BU İŞKOLLARI TEK SENDİKAYA MAHKUM OLACAK


Yüzde 3 barajıyla ağaç, kağıt, iletişim, savunma, elektirik, tekstil, petro-kimya, gemi yapımı ve deniz ulaşımı sektörlerinde tek sendika toplu sözleşme yapmaya yetkili olacak. Böylece işçilerin yüzde 26'sı için sendika seçme özgürlüğü hayal haline gelecek.


29 SENDİKA YETKİ KAYBEDİYOR


Tasarı, işkolu barajını, Ekonomik ve Sosyal Konsey'e üye konfederasyonlara bağlı olan sendikalar için yüzde 1'e, bu konfederasyonlara bağlı olmayan sendikalar için yüzde 3'e düşürüyor. Bu haliyle yüzde 1 barajla 10, yüzde 2 barajla 13, yüzde 3 barajla 6, yani toplamda 29 sendika toplu sözleşme hakkını yitirecek. Bu, toplamda 51 olan yetkili sendikaların çoğunun yetkisiz kalması anlamına geliyor.

Hava-İş, Yol-İş, Selüloz-İş, Demiryol-İş, Koop-İş, TEz Koop-İş gibi Türk-İş'e bağlı pek çok sendika da baraj altında kalacak. Hükümetin uzun zamandır uğraştığı Anadolu Ajansı'nda örgütlü Türkiye Gazeteciler Sendikası ile havacılık iş kolunda örgütlü Hava-İş Sendikası da yetki problemi ile karşı karşıya kalacak.


277 BİN İŞÇİNİN TİS HAKKI GASP EDİLECEK


Raporda, yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte yüzde 1 barajı altında kalan sendikalara üye yaklaşık 50 bin işçinin toplu sözleşme hakkının gasp edileceği de belirtildi. Rapora göre, yüzde 2 baraj ile bu sayıya 145 bin işçi ilave olacak ve toplu sözleşme hakkı gasp edilen işçi sayısı 195 bine çıkacak. Yüzde 3 baraj olması durumunda ise toplu sözleşme hakkı gasp edilen işçi sayısı 82 bin artışla 277 bine ulaşacak.


SENDİKALI İŞÇİ ORANI YÜZDE 3.6'YA DÜŞECEK


Yasa ile sendikalı işçi sayısı ise 680 binden 400 bine, oransal olarak yüzde 3.6'ya gerileyecek.

Raporda, sonuç olarak, "TBMM'ye sunulan toplu iş ilişkileri yasa taslağı, yüzde 3'lük işkolu barajı ve grev yasakları ile Cumhuriyet tarihinin işçilerin temel haklarına yönelik en ciddi saldırıdır" denildi.

Raporda, yasaya ilişkin ayrıca şu bilgiler verildi: "Grev yasaklarının alanı genişletilmektedir. Devletin çalışma hayatına müdahalesi barajlar ve yetki prosedürleri ve işkollarının tespitinde devlet kurumlarının inisiyatifi devam ettirilmektedir. İşçi sayıları konusunda kurumlar arası tutarsızlık devam ederken, uluslararası sözleşmeler ayaklar altına alınarak devamında ısrar edilen barajlar keyfi olacaktır. Güvencesizlerin, taşeronların örgütlenmesi konusunda kolaylaştırıcı ve koruyucu hiçbir önlem yoktur. Herkes için tanınması gereken sendikal haklar kayıtlı işçilerle sınırlandırılmıştır. İşyeri ve işletme barajları sürmektedir. Önceki taslakta yer alan işyeri temsilcilerinin iş güvencesinin korunmasına yönelik hüküm talaktan çıkarılmıştır."


Etkin Haber Ajansı / 09 Ekim 2012 Salı, 12:24

yorum ekle

Yorum Yaz

Diğer Haberler

  • BÜRO EMEKÇİLERİNİN ONURLU...

    Büro Emekçilerinin Onurlu Sesi BES 26 Yaşında…İnsan Onuruna Yaraşır Çalışma ve Yaşam Mücadelemizde Nice Nice Yıllara…Büro Emekçileri Sendikası olarak ...

  • KHK'LER GİDECEK, BİZ KALA...

    Amed KESK Şubeler Platformu olarak her hafta düzenlediğimiz "KHK'ler Gidecek, Biz Kalacağız" basın açıklamamızın 64. nü Ofis Hazal Park'ta gerçekl...

  • BES' İN 24. KURULUŞ YILDÖ...

    BÜRO EMEKÇİLERİNİN ONURLU SESİ BES 24 YAŞINDA…İnsan Onuruna Yaraşır Çalışma ve Yaşam Mücadelemizde Nice Nice Yıllara…Büro Emekçileri Sendikası olarak ...

  • TALEPLERİMİZ İÇİN 23 HAZİ...

    23.06.2022 BASINA VE KAMUOYUNA   Değerli Basın Emekçileri, Sevgili Mücadele Arkadaşlarım;  1990 yılınd...

  • İHRAÇ ÜYELERİMİZ İLE BİRL...

    30.01.2022Dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulan bu dönemlerde ihraç üyelerimiz ve işyeri temsilcilerimizle sendikada son dönem ge...

  • İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İ...

    14.01.2022 GEÇİNEMİYORUZ! İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK BİR ÜCRET İÇİN BORDROLARIMIZI YAKIYORUZ!   Değerli Basın Emekçileri; Bi...

  • GEÇİNEMİYORUZ...

    İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK ÜCRET İSTİYORUZ!#GEÇİNEMİYORUZ18.12.2021  “İşsizliğe, Yoksulluğa Hayır! Emekten, Halktan Yana Bütçe İstiyoruz!” şia...

  • İNSANCA BİR YAŞAM İSTİYOR...

    KESK'in 18 – 20 Ağustos 2021 tarihinde, “İnsanca Bir Yaşam, Demokratik, Grevli Toplu Sözleşme İçin Mücadeleyi Birlikte Büyütüyoruz!” talebiyle Batm...